Kun (tupla)espresson jälkeen kahvin sekaan kaadetaan vaahdotettu maito, on odotettavissa että juoman pinnalle kerääntyvä maito ja maito-kahvi-seos pakkaa pinnalla olevaa cremaa kohti kupin reunoja.
Onko tuo tiivistyminen siis mitenkä voimakasta (kuva?). Tarkkailin tässä vähän tarkemmin tuota creman käyttäytymistä maitoa kaadettaessa ja ainakin itselläni siinä tapahtuu lähinnä sellainen vaaleneminen kauttaaltaan kun maitoa alkaa kaatamaan, kunnes varsinaisessa latteart osiossa siihen keskelle jää selvästi "cremattomampaa" aluetta. Mutta reunat eivät ole mitenkään huomattavasti tiiviscremaisia.
Tuo kokemukseni on siis 100% arabicasekoituksella joka on saanut levätä paahdosta jo sen pari viikkoa (robustaisen creman käyttäytyminen voi olla toisenlaista). Crema oli sellaista "silkkisen notkeaa" - eli pienikuplaista mutta kuitenkin pysyvää. Käytetty maito oli valion punaista.
Tulee siis mieleen pari ongelmaa aiheuttavaa seikkaa: 1. crema jotenkin jäykän kiinteää ja ei sekoitu helposti maidon kanssa (robusta?, liian tuore paahto?). 2. maito on rasvatonta tai vähärasvaista (rasvaisuus tuntuu pyöristävän makua ja tekee vaahdosta muutenkin paremmin käyttäytyvää). 3. maitovaahto on erkaantunut liikaa muusta maidosta (tällöin vaahto voi jää helpommin siihen pinnalle eikä "kierrä pohjan kautta"). 4. mikrovaahto ei ole kunnossa ja kuplat siis liian isoja (taas vaahto jää helposti pintaan/kaatokohtaan kaadon aikana).
Tuollaisella rasvaisesta maidosta tehdyllä mikrovaahdolla kun siis alan kaatamaan siihen keskelle niin korkealta että maito sujahtaa cremakerroksen läpi niin crema alkaa ikäänkuin sieltä alhaaltapäin sekoittua tasaisesti sen maidon kanssa ja näyttää vain siltä että tapahtuu semmoista tasaista vaalenemista. Yleensä tuossa alkukaadon aikana hieman siirtelen maitonoron paikkaa pitkin kuppia joka ehkä auttaa tuossa tasaisessa levittymisessä. Vasta lopussa kun laitan nokan lähelle pintaa, näkyy selvästi miten maito työntää pintakerrosta tieltään ja kuvion kohta erottuu vaaleampana.
Voit koettaa lievittää tuota sekoittumisongelmaa kaatamalla ensin suurinpiirtein sen espresson verran maitoa kahvin sekaan ja sekoitat lusikalla. Tämän jälkeen kaadat loput maidot kuten kaataisit normaalisti.