Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: WBC 2009  (Luettu 27380 kertaa)

Petra

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
    • http://www.greenperrys.com
Vs: WBC 2009
« Vastaus #45 : Toukokuu 06, 2009, 23:27:38 ip »

Meinasin unohtaa täysin tulla vastaamaan siihen, mitä akallio kysyi raporttini perään (en osaa tehdä sitä lainausjuttua...)

Mutta tässä esimerkki:

Esim. kahvin makujen kuvaaminen on todella alkeellista. Kuvaukset kulkevat hedelmäisyys, hapokkuus jne siten, että perässä kulkee numero kuvaamaan kyseisen ominaisuuden määrää. Vaikka niitä kuinka luet, et saa mielikuvaa siitä, miltä kahvi maistuu vaan ominaisuuksista, joita kahvissa on. Viinien ympärillä on jo pitkään osattu kuvailla makuja tarkemmin, siten, että niistä oikeasti ymmärtääkin jotain tai saa mielikuvaa. Esimerkiksi hedelmällisyys: kahvimaailmassa hedelmällisyys kuvataan siis numerolla. Mutta jos mietit, montako eri hedelmää tunnistat maulta ja kuinka erilaisia ne ovat keskenään. Onko kyseessä aprikoosimainen tai banaanimainen hedelmäinen maku - aika iso ja kuvaava ero. Tai hapokkuudesta esim. ei niin, että sitä joko on tai ei ole vaan millainen se on. pirteä, tuntuu kielen sivuilla, ikenissä, etureunassa, pitkään, lyhyesti, viipyilee, kehittyy, hallitsee jne. Kovin paljon olisi opittavaa viinienmaailmasta makukuvaelmien kera. Ethän voi kenellekään myydä tai suositella kahvia: hedelmäisyys 7, hapokkuus 8 jne vaan esim. aprikoosimainen jälkimaku, jota tukee pehmeät rakennetta tuovat hapot tms.

Kahvin ja suklaan yhdistämisessä samat perussäännöt pätevät kuin viinin ja ruuan yhdistämisessä.


Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: WBC 2009
« Vastaus #46 : Toukokuu 07, 2009, 10:51:55 ap »

Viinien ympärillä on jo pitkään osattu kuvailla makuja tarkemmin, siten, että niistä oikeasti ymmärtääkin jotain tai saa mielikuvaa.

Itse toivoisin, että joku joskus näkisi oikeasti vaivaa ja piirtäisi graafisen kuvauksen mausta. Esimerkiksi tällaisin perustein
- x-akselille aika (sekunteina)
- y-akselille maun intensiteetti/voimakkuus (jollain yksiköllä)
- jokaisesta tunnistetusta mausta nimetty käyrä

Kuvaajassa olisi tällöin sama määrä käyriä, kuin maistaja on tunnistanut erilaisia makuja. Kuvaaja kertoisi kuinka voimakkaina maut ilmenevät ja mihin aikaan. Maistamistekniikka pitäisi toki olla vakioitu, joka ei liene ongelma. Samaan kuvaajaan saisi maun ja jälkimaun, ehkä myös tuoksun jos oikein haluaisi.

Itse olen jo jonkin aikaa sitten piirrellyt pari kuvaajaa testimielessä, mutta ne ovat jo hukkuneet tai jossain liian hyvässä tallessa...
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Petra

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
    • http://www.greenperrys.com
Vs: WBC 2009
« Vastaus #47 : Toukokuu 11, 2009, 01:26:46 ap »

Pakko naisena kommentoida kovin miehisen insinöörimäinen juttu :D Mutta jos toimii sinulle ja muistat makuja / kahveja sen avulla paremmin, se on pääasia. Ja parhaiten toimiikin omina muistiinpanoina.

Tuon ongelma yleiseen käyttöön on se, että kunkin suu on niin kovin yksilöllinen. Ja makujen maistaminen / tunnistaminen riippuu siitä, kuinka harjaantunut henkilö on kahvia (tai mitään muutakaan) maistamaan - ja mitä on syönyt viimeisen vuorokauden aikana jne. Samoin vaikuttaa aina omat makumieltymykset. Jos suunniteltaisiin "maistokone", jonne vakioitaisiin makuja ja suutuntumia, kaavio voisi toimia.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: WBC 2009
« Vastaus #48 : Toukokuu 15, 2009, 12:36:33 ip »

No niin, Mikon käyttämää Arichaa on täällä pussillinen, jota vartioidaan tarkkaan  ;D

Parit koeshotit on tullut tehtyä ja aika mielenkiintoista marjapuurokahvia  :o. Mansikkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä löytyy yllin kyllin. Maistelut jatkuu...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2