Ristretto

Ilmoitusasiat => Uutiset => Aiheen aloitti: Karoliina Mäkelä - Lokakuu 16, 2012, 20:18:49 ip

Otsikko: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Karoliina Mäkelä - Lokakuu 16, 2012, 20:18:49 ip
Baristamaajoukkue järjestää yhteistyössä SEKO ry:n kanssa workshopin, jossa otetaan uusi näkökulma espresson suodatuspaineeseen.

Tämän vuoden Nordic Barista Cup -mestaruusjoukkue järjestää Lauttasaaressa Kaffecentralenin tiloissa kaikille kahvista kiinnostuneille workshopin aiheena espressokahvit ja paineprofilointi. Tapahtumassa päästään kokeilemaan erilaisia uuttopaineita espresson valmistuksessa ja kyseenalaistamaan vanhoja totuttuja kaavoja siitä, kuinka espressoa tulisi tehdä.

Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia. Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen niki.leskinen@kaffaroastery.fi. Osallistujia otetaan enintään 15 kpl, joten varmista paikkasi ilmoittautumalla mahdollisimman pian!

Aika ja paikka:
20.10.2012 klo 15.00 - 17.00
Kaffecentralen, Särkiniementie 5 c, 00210 Helsinki

Workshopin jälkeen on mahdollista jatkaa matkaa Punavuoreen Kaffa Roasterylle kaikille avoimiin latte art -jameihin, jotka alkavat klo 18.30 osoitteessa Pursimiehenkatu 29 a, 00150 Helsinki.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Tinuri - Lokakuu 17, 2012, 12:38:38 ip
En taida uskaltaa ilmoittautua, kun eletään niitä aikoja, että paatti alkaa jo vaatia syyshuomiota.

Väitänpä kuitenkin, että jos vaan riittävästi alennetaan uuttopainetta, niin maku muuttuu ja aika paljon.

En ole mittän muuta selitystä keksinyt sille, että pienellä vipupavonilla saan hyvin usein loistavan kupin, jota en saa toistettua Alexilla, vaikka kuinka yritän. Surullista, mutta ainakin mulle totta.

Tuskinpa säädätte painetta kuitenkaan niin pieneksi, kun se Pavonissa on (ehkä 3kp).

Mielenkiinnolla odotan tuloksia.

Olli
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 20, 2012, 22:52:07 ip
Kiitokset järjestäjille!

Kiinnostavaa oli, mutta vielä ei lähtenyt LM Strada EP tilaukseen. :)
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: OskuK - Lokakuu 21, 2012, 11:51:16 ap
Kiitokset järjestäjille!

Kiinnostavaa oli, mutta vielä ei lähtenyt LM Strada EP tilaukseen. :)


Mihinkäs siellä päädyttiin?

P.S. Rumia nuo uudet koneet. Jännä että mitä enemmän panostetaan grupon lämpöhallintaan, sitä kauemmas boilerista tullaan. Itse inssinä tekisin päinvastoin: tunkisin boilerin gruopn ympärille, integroisin massat. Pahaa pelkään että parin vuoden päästä boileri on tiskin alla ja sieltä tulee piitkä hana, ja kas, kahvihana oluthanan vieressä! ;-)
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 21, 2012, 13:46:05 ip
Jännä että mitä enemmän panostetaan grupon lämpöhallintaan, sitä kauemmas boilerista tullaan. Itse inssinä tekisin päinvastoin: tunkisin boilerin gruopn ympärille, integroisin massat.

?

Gruppohan on käytännössä osa boileria tuossa ratkaisussa:

http://www.home-barista.com/espresso-machines/cutaway-of-la-marzocco-saturated-grouphead-t700.html
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: OskuK - Lokakuu 21, 2012, 17:14:38 ip
?

Gruppohan on käytännössä osa boileria tuossa ratkaisussa:

http://www.home-barista.com/espresso-machines/cutaway-of-la-marzocco-saturated-grouphead-t700.html
No joo, enpäs tiennytkään moista sisuskalustusta, kyllä tuossa vesi tosian hyvin pitää klöntin lämmöissään.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 22, 2012, 20:53:36 ip
Mihinkäs siellä päädyttiin?

Kokeiltiin aikalailla kaikenlaisia millään tavalla järkeviä profiileja ja todettiin, että niillä tulee erilaisia shotteja. Ja että toisaalta tietysti moni muukin asia vaikuttaa ja vaikeuttaa vertailua.

Strada EP:ssa profiileja pystyi ohjelmoimaan tietokoneella, niin että haluttu paine piirretään ajan funktiona. Samalla tietysti hoituu myös shotin aikakatkaisu. Toisaalta kone ei ota ollenkaan kantaa siihen, että paljonko kahvia uuton aikana valuu, vaan se pitää säätää annoksella ja jauhatuksella kohdalleen.

Jos espressossa on paljon muuttujia, niin paineprofilointi tuo niitä vielä enemmän. La Marzoccon ratkaisu on kieltämättä hieno, mutta jotenkin tuntuu, että profilointi on vähän uudenlainen käytettävyyshaaste koneille. Kahvan nokkia seuraamalla ja kahvia maistelemalla on aika vaikea päästä kiinni uuton etenemiseen sillä tarkkuudella, että pystyisi säätämään paineprofiilin yksityiskohtia. Ainakin nykyinen Windows-softa ja USB-tikku olivat hieman ysäriä noin tietotekniikan näkökulmasta. Koneen ohjelmoinninhan olisi voinut hoitaa myös känny/tablettisoftalla, niin että känny piirtää uuton etenemistä reaaliajassa (sen hetkinen paine ja mielellään myös virtaus) ja sillä voi samalla kuvata shotin valumista. Ja sitten pyörittää sitä uudelleen ymmärtääkseen, että mitä oikein tapahtui.

EP:tä pystyy käyttämään myös manuaaliohjauksella. En sitä kokeillut, mutta sinänsä ajatus on siinä hyvä. Paine säätyy namiskasta, eli kone toimii kuin yksinkertainen jouseton vipukone, paitsi että sen paineen saa osumaan siihen mihin haluaakin. Eikä tarvitse puhkia. Nenä kiinni nakusihdissä voisi tuolla tavalla päästä hyvin jyvälle kakun sielunelämästä.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: rozzo - Lokakuu 23, 2012, 20:56:30 ip
Uuutena kirjoittajana ja kahvidiletanttina kommentoisin tuota paineprofilointiasiaa. Minulla on kaupungissa Rocketin Evo1 rotaatiopumppuvehje, jossa paine nousee 8-9 barin välille ja mökillä Bezzeran Giulia vibramasina, jonka paine on selvästi korkeampi, n. 11-12 baria. Teen nykyään shotin niin, että pysäytän pumpun muutamaksi sekunniksi 4-5 barin kohdalla ja vielä sitten uudelleen, kun ensimmäiset tipat valuvat. Jostain kumman syystä saan Rocketilla paremman Shotin matalammalla paineella kuin Bezzeralla. Toin Bezzeran talveksi kotiin ja olen testaillut koneita rinnakkain ja lopputulos on aina Rocketin eduksi.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Misse - Lokakuu 24, 2012, 10:43:21 ap

Teen nykyään shotin niin, että pysäytän pumpun muutamaksi sekunniksi 4-5 barin kohdalla ja vielä sitten uudelleen, kun ensimmäiset tipat valuvat.

Oletko modannut laitettasi jotenkin, että pystyt uuton aikana pelkästään pysäyttämään pumpun etkä samalla tule avanneeksi kolmitieventtiilin solenoidia? Mikäli, et niin tuossa touhussa ei ole kyllä mitään järkeä.

Kahvikakulla oleva paine nimittäin tippuu ~välittömästi nollaan kun sammutat pumpun & avaat kolmitiesolenoidilla samalla väylän viemäriä kohden. Paineprofiloinnissa on yleensä ajatuksena joko progressiivisesti nostaa tai laskea painetta uuton aikana eikä heilutella painetta täydestä minimiin sekunnin osissa.

Jos kolmitiesolenoidi taasen pysyy kiinni sammuttaessasi pumpun, niin silloinhan uuttopaine laskee suht hitaasti kohti nollaa kahvikakun vastuksen ansiosta.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Joona_s - Lokakuu 24, 2012, 12:51:23 ip
Oletko modannut laitettasi jotenkin, että pystyt uuton aikana pelkästään pysäyttämään pumpun etkä samalla tule avanneeksi kolmitieventtiilin solenoidia? Mikäli, et niin tuossa touhussa ei ole kyllä mitään järkeä.

Kahvikakulla oleva paine nimittäin tippuu ~välittömästi nollaan kun sammutat pumpun & avaat kolmitiesolenoidilla samalla väylän viemäriä kohden. Paineprofiloinnissa on yleensä ajatuksena joko progressiivisesti nostaa tai laskea painetta uuton aikana eikä heilutella painetta täydestä minimiin sekunnin osissa.

Jos kolmitiesolenoidi taasen pysyy kiinni sammuttaessasi pumpun, niin silloinhan uuttopaine laskee suht hitaasti kohti nollaa kahvikakun vastuksen ansiosta.

-Mikko-


Noi on mikko molemmat rem ja bez e61-variantteja joten no problemo, jätetään vaan vipu keskiasentoon.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 24, 2012, 12:55:05 ip
Ja varmaan niissä on myös takaisinvirtausventtiili, niin että paine ei pääse työntämään vettä pumpun läpi takaisin.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: tirofaux - Lokakuu 24, 2012, 13:49:08 ip
Voiko sitä kutsua (lämpötila- ja) paineprofiloinniksi kun uuton aikana avaa Silvian vesi/höyrypillin hanaa? :)
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Misse - Lokakuu 24, 2012, 17:44:46 ip
Noi on mikko molemmat rem ja bez e61-variantteja joten no problemo, jätetään vaan vipu keskiasentoon.

No niinpäs voikin, tuli pahemman luokan aivopieru ilmoille :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Joona_s - Lokakuu 25, 2012, 14:16:04 ip
No niinpäs voikin, tuli pahemman luokan aivopieru ilmoille :)

-Mikko-

Olkoon nyt, tulen kyllä muistuttamaan tästä.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Tinuri - Lokakuu 26, 2012, 12:24:01 ip
Noi on mikko molemmat rem ja bez e61-variantteja joten no problemo, jätetään vaan vipu keskiasentoon.

Jaahas. Mikäs siinä sitten on se variantti? Voisinko modata Duettoa siten, että laitteeseen lisätään pumppuun kytkin, jotta voin sillä "profiloida"? Menisi siis siten, että vipu on kokoajan uuttoasennossa ja pumppu siis vain sammutetaan välillä (koska)?
Saattaako käydä myös niin, että uuttovettä palautuu boileriin päin? Tuskin sinne asti nyt kuitenkaan kahvia joutuisi?
Pumpussahan saattaa olla takaisinvirtauksen estävä venttiili?

Entäs sitten se varsinainen kysymys: Saiko testiryhmä jotakin tuloksia paineen muuttelusta?
Olisi nimittäin kova hinku alentaa Izzon painetta, jotta pääsisin lähemmäksi Piccoloa  :P.

Olli
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Joona_s - Lokakuu 26, 2012, 14:30:50 ip
Jaahas. Mikäs siinä sitten on se variantti?

Ei näemmä ole mitään muunnoksia, muistin että bezzerrassa olisi ollut gruppo lämmitetty sähköisesti mutta näyttääkin olevan ihan tavalliseen tapaan vedellä. I stand corrected, kuten sanotaan.

Voisinko modata Duettoa siten, että laitteeseen lisätään pumppuun kytkin, jotta voin sillä "profiloida"? Menisi siis siten, että vipu on kokoajan uuttoasennossa ja pumppu siis vain sammutetaan välillä (koska)?


Eikö fluid-o-techillä ole joku pumppu, jota on käytetty paineprofiilimodauksiin? Home-baristalla ainakin on kyseistä projektia jotkut tehneet. Uskoisin että osaisit varmasti tehdä modauksen (ja myydä sen sitten minulle asennusohjeiden kanssa).

Itse olen näprännyt Expobaria siten että n. 20 sekunnin ja 20 gramman kohdalla vääntänyt vivun keskiasentoon ja antanut kahvin valua n. 30 grammaan asti ja sitten vääntänyt vivun ala-asentoon. Eipä sillä mitään vaikutusta makuun ole mutta kuluupahan aika sutjakammin.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: OskuK - Lokakuu 26, 2012, 18:33:38 ip
Ei näemmä ole mitään muunnoksia, muistin että bezzerrassa olisi ollut gruppo lämmitetty sähköisesti mutta näyttääkin olevan ihan tavalliseen tapaan vedellä. I stand corrected, kuten sanotaan.

Bezzeran Stregassa onkin se sähköinen lämmitys.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: Joona_s - Lokakuu 26, 2012, 18:44:49 ip
Bezzeran Stregassa onkin se sähköinen lämmitys.

Siinäs kehuskelet kun kone on edelleenkin kuitenkin postissa. :P

Olin siinä uskossa että kaikissa bezzeran koneissa olisi ollut tuo sähkölämmitteinen gruppo mutta poikkeuksiakin näemmä on. Onkohan grupon lämpötila säödettävissä bezzerassa? Uudessa aureliassa pystyy ainakin grupon ja boilerin ja jonkun kolmannen kohdan lämpötilaeroilla tekemään nousevia ja laskevia lämpötilaprofiileja.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: OskuK - Lokakuu 26, 2012, 18:49:10 ip
Siinäs kehuskelet kun kone on edelleenkin kuitenkin postissa. :P

Olin siinä uskossa että kaikissa bezzeran koneissa olisi ollut tuo sähkölämmitteinen gruppo mutta poikkeuksiakin näemmä on. Onkohan grupon lämpötila säödettävissä bezzerassa? Uudessa aureliassa pystyy ainakin grupon ja boilerin ja jonkun kolmannen kohdan lämpötilaeroilla tekemään nousevia ja laskevia lämpötilaprofiileja.

Maar se säätö tulee siten seuraavaan mallistoon -tosin amerikkalaisiakin jo naurattaa kun Italiassa tehdään modeja jokaiseen hölmöönkin ideaan mitä amerikkalaiset vaan kehtaavat esittää. Naurun määrää Italiassa en tiedä ;-)
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 26, 2012, 20:29:04 ip
Entäs sitten se varsinainen kysymys: Saiko testiryhmä jotakin tuloksia paineen muuttelusta?

Ehdottamaasi 3 baarin uuttoa kokeiltiin kyllä. Paineprofiili oli sellainen, että muistaakseni 4 sekunnissa noustiin nollasta kolmeen, sitten tasaista jurnutusta ja lopuksi 4 sekunnin lasku nollaan. Koko uutto oli 40 sekuntia.

Shotin säätäminen kohdalleen jauhatuksen osalta oli työlästä, enkä muista saatiinko siitä lopulta mitenkään onnistuneen näköistä uuttoa ulos. Siis vähän semmoista lorotusta se tuppasi olemaan.

Kahvi maistui ulkomaisten kuppiloiden cafe cremalta, siis espressovivahteiselta laihalta suodatinkahvilta. Ei mitenkään erityisen hyvältä.

Olisi nimittäin kova hinku alentaa Izzon painetta, jotta pääsisin lähemmäksi Piccoloa  :P.

Dueton paineen säätö on sen verran helppoa, että sen kun kokeilet. Katso vaan umpisihtiä vasten, että mitä uuttopainemittari näyttää, niin osaat tarvittaessa palata samaan. Säätöä varten piti irrottaa se uloin kuori, mutta ei sen enempää. Pumpun kyljessä olevaa ruuvia vaan kääntelee ja katsoo mitä mittarissa tapahtuu.
Otsikko: Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 26, 2012, 20:39:37 ip
Jaahas. Mikäs siinä sitten on se variantti? Voisinko modata Duettoa siten, että laitteeseen lisätään pumppuun kytkin, jotta voin sillä "profiloida"? Menisi siis siten, että vipu on kokoajan uuttoasennossa ja pumppu siis vain sammutetaan välillä (koska)?
Saattaako käydä myös niin, että uuttovettä palautuu boileriin päin? Tuskin sinne asti nyt kuitenkaan kahvia joutuisi?
Pumpussahan saattaa olla takaisinvirtauksen estävä venttiili?

Duetossa on jo tuollainen kytkin. Kun uuttovivun laittaa keskiasentoon, niin pumppu sammuu, mutta "uuttotie" pysyy auki.

Koneessa on takaisinvirtauksen estävä venttiili. Se on muistaakseni pumpun lähistöllä, en muista kummalla puolella. Mutta periaatteessa siis paine ei sieltä karkaa, paitsi kahvikakun läpi.

Ongelma tuossa kuitenkin voi olla, että vesi ei paljonkaan tiivisty. Eli 9 baarin paineeseen puristetun veden ei tarvitse laajentua paljoakaan, että se palaa normaalitilaan. Siksi voi olla, että kakun läpi menevä virtaus tipauttaisi paineen hyvin nopeasti pois ja tuolla tavoin tehty profilointi ei olisi profilointia, vaan enemmänkin uuton pätkimistä. Toki kokeilemallahan tuokin selviää.


Olin siinä uskossa että kaikissa bezzeran koneissa olisi ollut tuo sähkölämmitteinen gruppo mutta poikkeuksiakin näemmä on. Onkohan grupon lämpötila säödettävissä bezzerassa? Uudessa aureliassa pystyy ainakin grupon ja boilerin ja jonkun kolmannen kohdan lämpötilaeroilla tekemään nousevia ja laskevia lämpötilaprofiileja.

Minä olen ymmärtänyt, että tuossa Bezzeran omassa pienemmässä grupossa on se lämmitys ja E61:ssa tietysti sitten ei.