Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Orbitrek - Toukokuu 13, 2016, 11:02:29 ap

Otsikko: Automaattikoneen kahvijuomaa HX-koneella
Kirjoitti: Orbitrek - Toukokuu 13, 2016, 11:02:29 ap
Hiukan erikoinen kysymys, kuten otsikosta saattaa arvata. Kuinka siis tekisin semiautomaatti HX-koneellani sellaisen pitkän mustan kahvin, jota usein automaateista (DeLonghi, Jura, yms) otetaan.
Juon tavallisesti espresso shotteja sekä perinteisiä maitopohjaisia juomia. Välillä itselleni tai vieraalle maituisi maidoton pitkä juoma (ns tavallinen kahvi :) )
Jos teen perinteisin menoin kuin valuttaisin normi espresso-shotin mutta valutan juoman pitkäksi, maistuu kahvi kitkerälle. Amerikano taas maistuu jotenkin vetiseltä.

Lähinnä siis kysymys kuuluu mitä siellä Juran ja DeLonghin syvyyksissä tapahtuu? Tampataanko siellä puruja? Onko siinä täysin erimäärä puruja? Onko puru esim karkeampaa?
Pystynkö tekemään HX-koneella (samasta kahvista joka toimii espressona) noin 150 millilitran mustan kahvin?
Otsikko: Vs: Automaattikoneen kahvijuomaa HX-koneella
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 13, 2016, 11:09:41 ap
Joskus koetin hieman samaa tähän tapaan:
- jauhatusta karkeammalle
- lämpötilaa alas (Silviassa PIDistä)
- uuton aikana painetta alemmas (Silviassa näppituntumalta vesipillin avausta)

En tiedä olisiko tuosta apua mutta kokeile halutessasi.

Kitkeryyden kaltainen maku on ymmärtääkseni olemassa jo espressossa, mutta espresson muut tekijät peittävät sitä melko tehokkaasti. Tuota muuta osaa jos laimennetaan vettä lisäämällä niin peittävä vaikutus heikkenee.
Otsikko: Vs: Automaattikoneen kahvijuomaa HX-koneella
Kirjoitti: Orbitrek - Toukokuu 13, 2016, 13:20:39 ip
Kiitos. Täytyypä kokeilla. Koitko itse että oli apua? Tai saitko tulokseksi sitä mitä haettiin?
Karkemapi jauhatus onnistuu. Samoin matalampi uuttolämpötila pidemmällä huuhtelulla. Painetta en lähde yhtä/kahta kuppia varten säätämään, koska Bezzera Magicassa paineensäätöruuvi jossain koneen sisuksissa.
Otsikko: Vs: Automaattikoneen kahvijuomaa HX-koneella
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 13, 2016, 13:33:46 ip
Tässähän ilmeisesti haetaan sitä, miten "coffee shot" valmistetaan?

Siihen vastaus tuolta: http://sprudge.com/know-deal-mahlkonig-releases-coffee-shot-guide-49634.html

Laitteisto tosin saattaa monella olla erilainen. Niissä kohdin pitää soveltaa.
Otsikko: Vs: Automaattikoneen kahvijuomaa HX-koneella
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 13, 2016, 13:36:20 ip
Kiitos. Täytyypä kokeilla. Koitko itse että oli apua? Tai saitko tulokseksi sitä mitä haettiin?

Ei oikein jaksa muistaa :)

Tuolta vielä yksi ehdokas (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3116.msg28767#msg28767) miedolle juomalle ilman kitkeryyttä jos kokeilunhalua riittää.
Otsikko: Vs: Automaattikoneen kahvijuomaa HX-koneella
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 16, 2016, 08:17:54 ap

Amerikano taas maistuu jotenkin vetiseltä.

Säädä sitä espressoa ja/tai vedenmäärää, että ei maistu? Optimaliset uutot eivät välttämättä mene ollenkaan niinkuin normiespressossa. Kyllä tuota kaiken veden läpivaluttamistakin toki voi kokeilla ja vertailla. Voi se olla parempikin niin.

Jännä miten kahviin perehtymättömillä suodatrinkahvi-ihmisillä on usein sellainen kauhunsekainen ajatus, että kahviin ei voi lisätä vettä. Että jos sen kahvin uuttaa vahvaksi ja kaataa kuumaa vettä päälle, niin se jotenki pilaisi sen kahvin totaalisesti verratuna että sen veden lorottaisi niiden jo yli-uuttuneiden kahvinporojen läpi.
Otsikko: Vs: Automaattikoneen kahvijuomaa HX-koneella
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 18, 2016, 20:42:37 ip
Minä vetäisisin kaksi doppiota ja siihen vettä, jos vetiseltä maistuu.
Mikä itseäni kummastuttaa, on se, että americano alkaa nostaa sydänlyöntiä, vaikka sama espressona ei.