Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: mwf - Kesäkuu 30, 2010, 20:03:17 ip

Otsikko: Espanjalainen kahvi
Kirjoitti: mwf - Kesäkuu 30, 2010, 20:03:17 ip
Pakkohan tästä on avautua 8) Olin viikon Espanjassa, tarkemmin Málagassa. Olen ollut aiemminkin, mutta tämä oli ensimmäinen reissu sitten espressoharrastuksen alun. Kotisuomessakin tulee aina väijyttyä kahviloissa baristatekniikkaa, mutta Espanjassa se oli suoranainen shokki.

Kokemus oli jokseenkin lähes joka kerta sellainen, että kahvilanpitäjä väänsi täysin puhdistamattoman kahvan kiinni koneeseen, laittoi kahvin valumaan, pisti kannuun maitoa, upotti höyrypillin maitoon ja jätti molemmat päälle sille aikaa kun kävi katsomassa jos takahuoneessa tai terassilla tapahtuu jotain. Osassa koneita oli sisäänrakennettu ajastin, joka katkaisi kahvin valumisen itsekseen, mutta tämä ei ollut mitenkään sääntö. Luonnollisesti olin aivan varma, että kahvini tulee olemaan juomakelvotonta, mutta yllätykseksi se oli varsin hyvää. Sanoisin, että parempaa kuin 90% suomalaisissa kahviloissa.

Tuo uuttoaika varmaankin ei ole niin justiinsa kun kahvi on paljon laihempaa kuin italialaisilla? Kotona kokeilin laittaa mukaan ostetuilla markettipavuilla vastaavaa ja varsin OK:ta siitä tuli, tosin olin varmaan aivan liian tunnollinen aikojen ja hygienian suhteen jotta lopputulosta voisi kutsua aidoksi café con lecheksi  ;)

Tällä hetkellä tuntuu kovin hämmentävältä, että miten kahvista voi saada niin pahaa, kun toisaalla sivusta tarkasteltuna olemattomalla keskittymisellä saadaan aikaiseksi juomaa, joka jos nyt ei täydellistä ole, niin ainakin hyvää ???
Otsikko: Vs: Espanjalainen kahvi
Kirjoitti: Toma - Kesäkuu 30, 2010, 21:54:32 ip
Suodatinkahvista:
Santa Christina (http://nonsensopedia.files.wordpress.com/2010/04/santa-cristina.jpg) taasen on ainakin Malagan lähistöllä sama asia kuin meillä JuhlaMokka/Pressa, paahto on tummaa ja mielestäni suuntuntuma on pehmeä ja jälkimaku hieman hapokas.
Toki muitankin mielipiteitä löytyi, eräs sukulaiseni piti kahvista koska se on "vahvaa".
Otsikko: Vs: Espanjalainen kahvi
Kirjoitti: mwf - Kesäkuu 30, 2010, 22:58:57 ip
Sattumoisin juuri tuota Santa Christinaa ostin pari pussia mukaan kun se vaikutti lupaavimmalta mitä lähimarketissa oli :)

En tiedä mitä käyttävät paikallisissa kahviloissa.. Maku oli hieman erilainen kun kokeilin kotona matkia valmistustapaa, mutta voi olla että se vain johtui imitaationi puutteista (Täytynee vähintään käydä jääkaapilla kahvin loristessa :P)

Jos juomakelpoisen espresson tekeminen on liian haastavaa, niin ehkä suomalaistenkin kahviloiden olisi parempi siirtyä tuohon espanja-tyyliin, ei liene aivan yhtä kriittistä baristataitojen suhteen - ja se espanjalainen kahvi oli tosiaan varsin OK, vaikka italialaisesta enemmän pidänkin
Otsikko: Vs: Espanjalainen kahvi
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 30, 2010, 23:20:06 ip
Vesijohtovesissä on eroja; pehmeän veden maissa kuten Suomessa hyvän espresson valmistaminen on vaikeampaa kuin Välimeren maissa.
Otsikko: Vs: Espanjalainen kahvi
Kirjoitti: hipis - Heinäkuu 01, 2010, 01:36:37 ap
Malagassa on paahtimo, jonka nimeä en nyt millään muista, mutta useat paikalliset kahvilat käyttävät heidän papuja - josta saa ihan hyvää kahvia aikaiseksi. Itse en useinkaan törmää täällä hyvään kahviin, sellaiseen juotavaan useimmiten, ja todellisiin floppeihin silloin tällöin. Usein kahvi on tosiaan liian vetistä, tosin nyt juuri Ranskasta palattuani (vuoristoalueelta) voisin jopa kehaista tämän seudun kahveja - siellä Ranskassa kun ne kahvit vasta vetisiä olikin, lisäsivät aina espressoon/maitokahviin lopuksi kuumaa vettä...(myytiin siis esim. espressona)
Otsikko: Vs: Espanjalainen kahvi
Kirjoitti: comanche - Heinäkuu 01, 2010, 17:25:10 ip
Olisko kahvin nimi ollut Catunambu. Ja kyllä paikallinen maitokin antaa oman makunsa.
Otsikko: Vs: Espanjalainen kahvi
Kirjoitti: cartman - Heinäkuu 01, 2010, 18:04:29 ip
Olisko kahvin nimi ollut Catunambu. Ja kyllä paikallinen maitokin antaa oman makunsa.

Tuskin oli, jos Malagassa oltiin. Catunambu on yksi suosikeistani. Se on Andalucialaisen paahtimon tuote ja paahdetaan Sevillassa. Kuten maantiedon tunnilta muistamme, Andalucian rannikko jakaantuu Gibraltarin molemmin puolin. Oikealla on Välimeri ja "juntti-, turisti- ja mafiarannikko". Vasemmalla puolella sitten Atlantti "espanjalainen rannikko, oikea Andalucia". Lainausmerkeissä olevat ilmaisut ovat sikäläisiltä opittuja, eivät omiani.

Paitsi kulttuurisyistä, myös logistisista syistä Catunambu on levinnyt erityisesti tähän vasemmanpuoleiseen, Atlantin ja Portugalin puoleiseen osaan Andaluciaa. Täälläkin mainittu Santa Christina tuntuu dominoivan sitä Välimeren puoleista aluetta.

Paikallinen maito on iskukuumennettua tiiliskivimaitoa. Oikeaa maitoa, ei sokeripitoista Hylaa. Tokihan kaikki maidosta mitään ymmärtävät käyttävät ainoastaan Asturiasta kotoisin olevaa maitoa... Mutta maidosta suuri osa tulee myös Hollannista ja Saksasta. Lidlin tiiliskivimaito on täydellinen korvike. Harmi, että sitä on vain sinisenä (1,5%), ei lainkaan punaisena maitona (3,5%).

Jos olet saanut hyviä Cafe Cortadoja, erityisesti Cortaditoja - niin maitona on saattanut olla tiivistetty maito. EI "condensed milk", kuten jotkut urpot asiantuntijat jaksavat eri lehdissä aina hokea. Kyseessä on "evaporated milk, leche evaporada". Se on about punaista maitoa, mutta puoleen tiivistettyä, 7% kamaa. Sitä voi valmistaa kotonakin punaista maitoa keittelemällä, mutta aika suuri vaiva siinä on. "Condensed milk" on sitten aivan eri asia. "Säilykemaito" on taas kolmas asia - mikä ei kyllä kuulu taasen tähän millään tavalla...
           
Otsikko: Vs: Espanjalainen kahvi
Kirjoitti: opqdonut - Heinäkuu 14, 2010, 10:52:46 ap
Itsekin juuri palasin kahden viikon matkalta, tosin Pohjois-Espanjaan.

Cortadoja joi mielellään kuten aina, taso vaihteli hieman. Pari kertaa jaksoin cafe soloa (paikallinen espressonvastine) kokeilla mutta kokemukset vaihtelivat puistattavasta mitäänsanomattomaan. Ei jotenkin vain taida tuo genre kolahtaa.

Aamulla keitteli markettitiiliskivestä mutteripannulla oikein kelvollista lomajuomaa.