Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Haihtuvi aromit...  (Luettu 2346 kertaa)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Haihtuvi aromit...
« : Heinäkuu 03, 2010, 15:37:57 ip »

Viimeisen kuukauden aikana olen törmännyt kahden kahvin kanssa samankaltaiseen ilmiöön. Pussin avauspäivänä V60:n läpi suodatettua kahvia on dominoinut jokin tietty aromi seuranaan hillitön määrä erilaisia vivahteita. Seuraavana päivänä ja siitä eteenpäin kahvi on edelleen ollut hyvää, mutta se alkujaan koko makuelämystä leimannut aromi on ollut tiessään.

Nämä kaksi kahvia tulivat Square Milelta ja olivat Capao ja Yirgacheffe. Capao oli ensimmäisenä päivänä äärimmäisen hämmästyttävän vaniljainen (hörpätessään luuli juovansa kuumaa kaakaota) ja Yirgaa puolestaan hallitsi bergamot erilaisten kukkaisvivahteiden säestyksellä aika lailla niin kuin pussin kyljessä kehuttiin. Capaon kohdalla syytin aluksi itseäni kun olin ehkä antanut pavuille tarpeettoman paljon ilmaa, Yirgacheffea puolestaan säilytin parhaan taitoni mukaan hyvin samankaltaisin tuloksin. Onko tällainen volatiliteetti (onkohan tuo oikea sana saati sana ensinkään) ominaista juuri tämäntyyppisille kahveille, SqM:n paahdoille vai johtuuko se siitä, että ihan parhaan terän häippäistyä pussin avaamisen myötä arvoisa Varioni (saati Yirgan kanssa matkoilla käyttämäni anonyymi käsimylly) tomuttaa liikaa tarkan maun houkuttelemiseksi kuppiin?

Tietysti on mahdollista sekin, että Capaon kohdalla kyse oli väljähtymisestä niin kuin aluksi luulin ja Yirgan kanssa erittäin samankaltaiseen kehitykseen päästiin ihan vain kehnommalla myllyllä. Mutta ero ensimmäisen ja seuraavien juontipäivien välillä oli näillä kahdella kahvilla niin samanlainen, että väistämättä ajattelin että syy voisi olla myös kahvissa. Onko muilla samankaltaisia kokemuksia? (Ja jos on, auttaako asiaa mikään muu kuin kahvinautinnon jakaminen lauman ystäviä kanssa heti pussin avauspäivänä tai ehkä Über Grinder siinä tapauksessa että jauhatus edesauttaa ongelmaa)
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Haihtuvi aromit...
« Vastaus #1 : Heinäkuu 03, 2010, 21:16:05 ip »

Noin radikaalia eroa en ole huomannut Hariolla.

Tuo bergamot Yirgacheffe maistui bergamotille melkein sen minkä pussi kesti, kun tilasin sitä ensimmäisen kerran maaliskuun lopulla.

Sen sijaan viimeisessä tilauksessa jossa tuota vielä sain (toukokuun lopulla) - oli aromit huomattavasti hiipuneet tuohon ensimmäiseen nähden. Mutta tuossa parissa kuukaudessa on voinut jo vihreässä pavussa tapahtua muutoksia huonompaan päin. Tällöinkin siitä kyllä aisti bergamot sävyt koko ajan - paljon vaimeampana vain.

Toisaalta kun avaat uuden pussin, niin silloin siellä pesii melkoinen aromikeskittymä joka voinee ihan hajuaistin kautta voimistaa heti perään suoritettua maistelua?

Suodattimelle valmistettaessa SqM:n paahdot ovat pysyneet hyvinä helposti sen kuukauden - tämän jälkeen alkaa tulla selvempää latistumista (ja pussi ollut koko ajan siis avattuna). Osa pavuista on itseasiassa tykännyt parin viikon levosta, mm. kesäkuun kuukausikahvi joka tuntui yliuuttuvan/antavan karvasta sävyä tuoreena teki sitten mitä. Koska tilanne oli ennestään tuttu niin annoin levätä rauhassa ja loppupussi maistuikin sitten pehmeälle toffeelle/maitosuklaalle.

Mutta hieman kuvaamasi kaltaista ilmiötä olen havainnut espresson kanssa. Siinä tuntuu että parhaat shotit tulevat yleensä heti ensimmäisistä ja sen jälkeen joutuu säätämään. Varsinkin kirsikkaiset aromit iskevät noissa ensimmäisissä parhaiten läpi. En tiedä sitten onko kyse myllystä - talouden parempi mylly kun löytyy sieltä suodatinpuolelta (Mini E vs. Tanzania).
Kirjattu