Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: piir2 - Toukokuu 06, 2008, 17:29:57 ip

Otsikko: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: piir2 - Toukokuu 06, 2008, 17:29:57 ip
Lyhyestä virsi kaunis, eli mikä 'tinktuura' maistuu kun ilta on jo pidemmällä?

Café corretto, eli tuttu italialainen. Tuplaespresso ja tujaus grappaa sekaan.

Irish coffee, ei liene edes tarve selittää.

Meksikolainen kahvi: Tequilaa, kahvilikööriä ja vahvaa kahvia.

Kahvi ja konjakki. Suosikki brandi kummastakin, nautittuna eri astioista.


Edit.

Kah, pääsi kirjoituserhe kysymykseen eikä sitä näemmä pääse edes muokkaamaan?


Edit2.

No, pääsihän toki.
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 06, 2008, 19:41:39 ip
Espresso ja grappa on hyvä kombinaatio, mutta minä pidän ne kyllä mieluiten erillään. Ja eikös tuon "korjaamisen" voi tehdä millä vaan väkevällä?


Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: piir2 - Toukokuu 06, 2008, 20:13:41 ip
Kaipa siihen muukin joukkoon sopii, barista tuon grapan siihen neuvoi enkä uskalla epäillä.
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: hirvi - Toukokuu 06, 2008, 20:17:38 ip
Kahvi ja konjakki, mutta eri kerroilla  ;D
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 06, 2008, 21:11:19 ip
Kahvi + viski + sikari toimii ;D
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 06, 2008, 23:25:01 ip
Kaipa siihen muukin joukkoon sopii, barista tuon grapan siihen neuvoi enkä uskalla epäillä.

Wikipedian mukaan siihen laitetaan tujaus alkoholia, yleensä grappaa, brandya tai sambucaa. Ja eihän Wikipediaa uskalla epäillä... :)
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 06, 2008, 23:31:01 ip
Vielä tuohon alkuperäiseen kysymykseen: minusta yksi maisteluhetki on liian pieni kahdelle hyvälle. Siksi en yleensä yhdistä espressoa ja vaikka viskiä tai konjakkia. Siinä menee yleensä kaksi hyvää juomaa vähän hukkaan. Simppeli grappa sen sijaan toimii hyvin kyytipoikana.
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: Maza - Toukokuu 08, 2008, 11:35:21 ap
Periaattessa olen akallion linjoilla, 1+1 ei ole kolme, eikä aina edes kaksi. Aterian päälle on mukava nauttia espresso. Sen konjakin voi sitten ottaa tovin kuluttua baarin puolella.

Corretto sitruslikööristä on joskus ihan piristävä, mutta sitä likööriä pitää olla hyvin vähän, mausteena. Kahvi on se pääasia. Ja onhan Irish Coffeellakin hetkensä talvi-iltana. Mutta silloin kahvi ei olekaan pääasiassa, tässä se on mauste ja viski on tehoaine.
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 08, 2008, 12:26:12 ip
Corretto sitruslikööristä on joskus ihan piristävä, mutta sitä likööriä pitää olla hyvin vähän, mausteena. Kahvi on se pääasia.

Pitääpä kokeilla...

Ja onhan Irish Coffeellakin hetkensä talvi-iltana. Mutta silloin kahvi ei olekaan pääasiassa, tässä se on mauste ja viski on tehoaine.

Irish Coffee on hyvä, jos se on hyvä. Aika harvoin vaan on jos baarissa tilaa. Rommitoti on siinä mielessä varmempi, resepti kun on suht' yksinkertainen. :)

Kaverin kaveri oli joskus tilannut Irish Coffeen, jossa kaikki mahdollinen meni pieleen. Aluksi kaadettiin lasiin skottiviskiä ja koko illan pannussa seissyttä kahvia, siihen sitten päälle tavallista valkoista sokeria ja komeuden koristeeksi pursotettiin kermavaahtoa tölkistä. Ja lopuksi tietysti: "se olisi sitten kahdeksan euroa, kiitos!".
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: cartman - Toukokuu 08, 2008, 15:27:10 ip

Irish Coffee on hyvä, jos se on hyvä. Aika harvoin vaan on jos baarissa tilaa.


Olen kerran notkunut baaritiskillä, kun palkittu baarimestari (kunniakirjoja seinällä) teki Irish Coffeen:

Ravintola oli "hyvä" ravintola.  Pelkkää kahvia juoville asiakkaille tuotiin kahvi uushopeisessa kannussa pöytään.  Vajaat kannut tuotiin baariin tulevia "Irish Coffeita" varten.

Suureen lasiin kaadettiin tällaista seissyttä, asiakkaan pöydästä palautunutta kahvia.  Siihen lisättiin 2-3 kukkuraista teelusikallista Nescafea.  Sekaan aimo loraus siirappia (aika yleinen fariinisokerin korvike ravintoloissa) ja koko komeus mikroon kuumenemaan.  Kuuman juoman sekaan mitallinen irlantilaista tehoainetta ja päälle truuttapullosta synteettistä kermavaahtoa.

Näin siis hyvän laaturavintolan palkittu baarimestari.

Mutta ihan hyvää Cokista siellä oli, pulloissa, ei hanasta!

cartman
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: Tuomas - Toukokuu 14, 2008, 09:17:09 ap
Kahvi erikseen ja alkoholi erikseen. Eikä välttämättä edes samaan aikaan. Hyvä makea Pedro Ximenes Sherry sopii kyllä kahvin rinnalle.

Mutta yksi klassikko, jossa kahvi ja alkoholi ovat tavallaan samassa lasissa, on mielestäni yli muiden - Sambuca con mosca.

Laitetaan lasiin Sambucaa (muukin anisviina käynee) lisätään pari kolme paahdettua kahvipapua. Sytytetään alkoholi ja annetaan palaa öljyjen irtoamiseen asti. Kun pavuista alkaa irrota öljyä nesteen pintaan sammutetaan drinkki ja nautitaan hivenen lämpimänä.

Sambucan puutteessa yritin tehdä tämän perinneviinaan, mutta eipä tuo syttynyt palamaan, kun se ei taida olla ihan 40%  :P - idea ei tainnut olla muutenkaan hyvä.  :-[
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: Johanna - Marraskuu 29, 2008, 16:40:24 ip
Kahvi + viski + sikari toimii ;D
Kahvi ja hyvä vahva sikari maistuu täälläkin.
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: Esa - Marraskuu 29, 2008, 20:56:57 ip
Kyllä kahvi ja konjakki yhteen sopii, mutta kummankaan on silloin turha olla hyvää. Bulkkisuodatinkahvi ja joku keskinkertainen konjakki käyvät. Hyvä konjakki ja hyvä espresso nautitaan sellaisenaan, yksinään. Hyvästä whiskystä nyt puhumattakaan. Jos kahvia ja viinaa pitää sekoittaa, niin sitten hot shot. Kahvia, gallianoa ja kermaa.
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: joni - Joulukuu 01, 2008, 11:30:45 ap
Itse olen aika vahvojen makujen ja yhdistelmien ystävä. Suurta herkkua pääsiäisen aikaan on mämmi, jonka kanssa nautitaan joko Guinness tai Koff porter. Siinä vajoaa syvälle maltaan maailmoihin.

Olen myös käärinyt itse sikareita kuubalaisista lehdistä tai oman maan tuotoksista. Lopputulos on hintaansa nähden loistava. Hyvän tuhdin sikarin kanssa rommi on poikaa, konjakki menee myös.

Loistava yhdistelmä joka toimii aina itselläni: tummaa suklaata esim. Lindt 85%, juomana espanjalainen espresso(mezcla) jossa melko paljon robustaa. Näiden jälkiruokana toimii Jerezin brandy. Hienosti täydentää tumman suklaan hedelmäisyyttä.

Myös single-malt viskit ovat makuuni esim. Port Ellenin, Bowmoren ja Lagavulinin tuotteet.

Mukava muisto on myös viime talvelta kun valmistin metsässä nuotiolla pannukahvista irishcoffeet.
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: Jimi - Joulukuu 02, 2008, 12:42:28 ip
Tällaisen ketjun aloittaminen on käynyt itselläkin mielessä. Alkoholi kun on kahvin ohella lähellä sydäntä. Varsinkin hyvät, tummat oluet maistuvat.
Pitää muutamaa täällä suositeltua ohjetta kokeilla, ainakin noita eri café correttoja.. Itse olen yleensä käyttänyt tilkkaa Bailey'stä.

Hiljattain tuli myös kokeiltua erästä versiota Espresso Martinista:

3 cl vodkaa
1 cl kahvilikööriä
1 espresso (jäähdytetty)
(1 suklaatryffeli koristeeksi)

Ravistellaan jäiden kanssa ja siivilöidään cokctaillasiin. Kannattaa suosista tehdä tuplana :P

(http://www.real-restaurant-recipes.com/images/espresso-martini-small.jpg)
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 02, 2008, 13:09:59 ip
joko Guinness tai Koff porter. Siinä vajoaa syvälle maltaan maailmoihin.

No enpä tiedä, aika vissyä noi molemmat kyllä on. Toisaalta on joidenkin mielestä Lapin Kultakin tuhtia ja maistuvaa  ::) ;D.

Kyllä Alkostakin jopa löytyy maukkaita ja tuhteja portereita sekä stouteja. Harmi että Nognen tuotteet poistuivat. Dark Forcessakin on potkua ihan kivasti (joka sekin poistui)
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: thjerppe - Joulukuu 02, 2008, 13:28:16 ip
Minä teen toisinaan corretton Vana Tallinn -likööriin. 
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: Jimi - Joulukuu 02, 2008, 13:50:05 ip
No enpä tiedä, aika vissyä noi molemmat kyllä on. Toisaalta on joidenkin mielestä Lapin Kultakin tuhtia ja maistuvaa  ::) ;D.

Kyllä Alkostakin jopa löytyy maukkaita ja tuhteja portereita sekä stouteja. Harmi että Nognen tuotteet poistuivat. Dark Forcessakin on potkua ihan kivasti (joka sekin poistui)

Slottskällans Imperial Stout (http://olutopas.info/?olut=260) toimii itsellä jopa paremmin kuin Nøgnen vastaava. Onhan tuo paljon helpompi eikä yhtä monimuotoinen kuin Nøgnen IS, mutta ah niin hyvää! Kaapin perällä on muuten kypsymässä pari pulloa Dark Horizonia (http://olutopas.info/?olut=780).. Pitäisi vain malttaa olla korkkaamatta :P
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 02, 2008, 14:25:34 ip

...juomana espanjalainen espresso(mezcla) jossa melko paljon robustaa.

Selvyyden vuoksi sen verran, että "mezcla" on sekoitus normaalia paahtoa ja torrefactopaahtoa. Mikä oli sekoituksen suhde, sitä emme tietenkään tiedä. Epäilemättä vahvaa ja hyvää. Robustaa käytetään mukana, kuten etelän kahveissa yleensäkin. Jos menet ruokakauppaan ja pyydät paketin "espressoa", saat Lavazzaa. Jos pyydät paketin kahvia, saat espanjalaista kahvia, oli se sitten "natural", "torrefacto" tai "mezcla".
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: joni - Joulukuu 02, 2008, 18:37:10 ip
Onko muuten tietoa, saako tuota mezclaa tilattua mistään? Ostin papuina tuliaisina muutaman pussin ja oli mielestäni erinomaista kahvia. Seassa oli lähes pikimustia lasimaisella pinnalla olevia papuja. Kahviin tuli hieno punertava crema.
Otsikko: Vs: Miestä väkevämpää?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 02, 2008, 22:17:03 ip

Onko muuten tietoa, saako tuota mezclaa tilattua mistään? Ostin papuina tuliaisina muutaman pussin ja oli mielestäni erinomaista kahvia. Seassa oli lähes pikimustia lasimaisella pinnalla olevia papuja. Kahviin tuli hieno punertava crema.

Siis sinäkin haikailet torrefacto-paahdettujen papujen perään...
Ne mustat pavut ovat siis torrefactopapuja. Tuossa viestiketjussa on lisää aiheesta.

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=164.msg1257#msg1257

"Mezcla" on suomeksi "sekoitus", eikä siten tarkoita mitään erityistä kahvityyppiä. Kyse voi olla vaikka karamellipussista, jossa on erivärisiä karkkeja. Mutta eipä niitä torrefactopapuja ole täällä saatavilla, ei sellaisenaan eikä sekoituksenakaan. Ja vuosi vuodelta niitä on vaikeampi saada jopa Espanjasta.