Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: pthim - Huhtikuu 15, 2013, 19:19:03 ip

Otsikko: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: pthim - Huhtikuu 15, 2013, 19:19:03 ip
Tuli tilattua otsikonmukainen espresso ja useammat shotit on tullut tehtyä. Ensimmäinen shotti meni vähän laihaksi (80ml, 25sek) ja maku oli aika neutraali, ihan ok.

Tämän jälkeen pyrin tekemään kahvin paketin suositusohjeen mukaisesti, joka menee seuraavasti:
- 18,5g kahvia
- 94'c
- uuttoaika 30s
- kahvia kupissa 29g

Ensinnäkin ohjeessa ihmetyttää suuresti tuo 29g - kai se on 2x 29g? Nimittäin tuolla n. 2x 29g tuplalla vahvuus oli vähintäänkin riittävä. Ohjeesta poiketen kahvia oli n. 16g. Keittimenä Silvia. Lämpötila pitäisi olla aika lähelle tuota, kun vähän surffailtiin.

Laihaksi menneen espresson maku oli tosiaan suhteellisen neutraali, mutta kun shotti meni tiukemmaksi, muuttui maku todella metalliseksi! En tiedä osasinko (tai osasimmeko, maistajia kun oli muutama) varmasti tulkita maun metalliseksi, mutta hyvin erikoinen/(paha?) se oli. Se ei ainakaan ollut pussin esittelytekstin mukainen, eli keskitäyteläinen ja makuina banaania ja maitosuklaata.

Tehtiin pari napsua tiukemmalla säädöllä shotti uudestaan ja metallinen maku tuntui vain vahvistuvan (55ml, 30sek).

Tässä kahviharrastuksen alkutaipaleella on keritty harjoittelemaan Arcaffen Mokacremalla ja Rotondalla, Lucaffen musta ja punainen sekä Silvian mukana tulleella Mo'ka kahveilla. Kaikki em. kahvit ovat olleet hyviä mauiltaan, mutta tämä on ensimmäinen kahvi joka tuntuu todella erikoisen makuiselta ja en usko, että tämän ihan tällaiselta pitäisi maistua. Itseasiassa Silvian mukana tullut Mo'ka oli todella asiallisen makuista, ehkä jopa parasta näistä.

Itseasiassa Arcaffen Rotonda ja Lucaffen punainen (joissa molemmissa on 20% robustaa) ovat maistuneet parhaimmilta. Lieneekö kyseessä harjaantumaton makuaisti vai miksi nämä sekoitukset maistuvat paremmilta? :) Kaikki kun tuntuvat fanittavan 100% arabica-kahveja.

Onko ideoita, että mistä tällainen metallinen maku voi tulla?

Teimme juuri ennen tätä kahvia Mo'ka pavuista espressot ja maku oli erinomainen. Kahvi oli nimenomaan tämä Silvian mukana tullut, josta ei ilmene lainkaan mitä papuja se sisältää ja missä suhteessa. Tätä arvuuteltiin jossain netissäkin, mutta se taisi jäädä vain arvailuihin. Tietääkö joku täällä mitä siinä voisi olla, että osaisi tilata jotain samankaltaista?

Vaikka harrastus onkin alkutaipaleella, pitäisi Silvian käyttö olla jo aika hyvin hallussa intensiivisten harjoittelusessioiden jälkeen. Lisäksi olen lukenut netistä paljon vinkkejä. Kaikki muut kahvit ovat maistuneet varsin hyviltä, joten on vaikea uskoa että tässä on mitään ihan fataalia user erroria.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 15, 2013, 20:35:59 ip
Kyllä se on 29 grammaa kokonaisuudessaan. 58 grammaa alkaa olemaan jo hyvinkin lungo. Miten muuten kuvailisit kahvin makua?

Metallinen maku saattaa johtua ihan uudesta koneesta tai tulevasta flunssasta.

Itse sanoisin että juuri tuollaiset lungot maistuvat metallisilta ja hieman kitkerältä (sour niinku enkux, suomen kielessä ei ole oikein sanaa tuolle).
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: pthim - Huhtikuu 15, 2013, 20:49:22 ip
Kyllä se on 29 grammaa kokonaisuudessaan. 58 grammaa alkaa olemaan jo hyvinkin lungo. Miten muuten kuvailisit kahvin makua?

Metallinen maku saattaa johtua ihan uudesta koneesta tai tulevasta flunssasta.

Itse sanoisin että juuri tuollaiset lungot maistuvat metallisilta ja hieman kitkerältä (sour niinku enkux, suomen kielessä ei ole oikein sanaa tuolle).

Voi olla että en nyt ymmärrä jotain, mutta eikös espresson perusohjeena käytetä sitä, että 7 grammasta kahvia pitäisi tulla n. 30ml nestettä ja 14 grammasta 60ml vai olenko ymmärtänyt nyt jotain pahasti väärin? Ilmeisesti lopputuotteen grammat eivät ole sama asia kuin millilitrat? Tämä on vähän epäselvää meikäläiselle.

Tuota metallista makua ei ole tullut lainkaan lukuisissa muissa espressoissa, eikä sitä tullut myöskään edellisillä pavuilla. Maistajia oli myös kaksi ja molempien mielestä se oli täyttä kuraa, maku oli happaman metallinen. Vaikea kuvailla....
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 15, 2013, 21:04:34 ip
Tällänen makuympyrä on ihan kiva, linkki (http://dl.dropboxusercontent.com/u/9705484/Nonsensopedia/coffee_tasting_flavor_wheel_1.jpg)

Sit vanha kunnon brewing ratios Home Baristan sivuilla, linkki (http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html).

Niin, ja ei ml:iä oikein saa vaa'alla punnittua, punnitse vain grammoina, niin helpommin selviät.

Kokeile saada tuo n.30g juomaa 18½g:stä purua, niin kerro sitten miltä maistui ja saitko mahdutettua tuohon valuma-aikaan sovitettua.
Itse tuota juopotelleena olen siitä pitänyt, kotona tehtynä ja paikan päällä juotuna.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 15, 2013, 21:15:59 ip
Voi olla että en nyt ymmärrä jotain, mutta eikös espresson perusohjeena käytetä sitä, että 7 grammasta kahvia pitäisi tulla n. 30ml nestettä ja 14 grammasta 60ml vai olenko ymmärtänyt nyt jotain pahasti väärin? Ilmeisesti lopputuotteen grammat eivät ole sama asia kuin millilitrat? Tämä on vähän epäselvää meikäläiselle.

Viittaat tuossa siihen "perinteiseen" italialaiseen määritelmään. Siinäkään tuo 30ml ei ole nestettä vaan kohtuullisen iso osa siitä on cremaa (ja tätä hyvinkin vaihteleva määrä pavusta ja niiden iästä riippuen). Lisäksi neste kupissa ei ole vettä (1g=1ml suurinpiirtein +4 asteisella vedellä).

Siksipä nykyisin suositaan grammojen käyttöä, koska se on tarkempaa. Noin 50% suhteella saat aika lailla tuota italialaista käytäntöä vastaavan juoman vahvuudeltaan (tai tässä olisi parempi käyttää sanaa "paksuudeltaan" - kyse ei ole niinkään maun voimakkuudesta vaan enemmänkin nesteen fyysisestä tuntumasta). Tuohon 50% pääset siis esim. 16g jauhetta, josta teet kokonaisuudessaan 32g juomaa. Kaffalla tuo suohde on noin 63%, mikä tunnetaan nimeltä ristretto.

Huomaa, että se miten aistit kahvin maun voi muuttua hyvinkin radikaalisti tuon suhteen myötä. Eli pitkäksi vedetty juoma voi maistua aivan hirvittävältä, kun taas siitä hikisesti tiristetty tilkka voi olla oikein nautittavaa (johtuu yksinkertaisesti siitä miten suusi ja nenäsi käsittelee tiiviimmän juoman). Nyt siis olet valmistanut pitkänä juomaa jonka ohjeessa lukee että tiristä...
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: pthim - Huhtikuu 15, 2013, 21:16:54 ip
Tällänen makuympyrä on ihan kiva, linkki (http://dl.dropboxusercontent.com/u/9705484/Nonsensopedia/coffee_tasting_flavor_wheel_1.jpg)

Sit vanha kunnon brewing ratios Home Baristan sivuilla, linkki (http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html).

Niin, ja ei ml:iä oikein saa vaa'alla punnittua, punnitse vain grammoina, niin helpommin selviät.

Kokeile saada tuo n.30g juomaa 18½g:stä purua, niin kerro sitten miltä maistui ja saitko mahdutettua tuohon valuma-aikaan sovitettua.
Itse tuota juopotelleena olen siitä pitänyt, kotona tehtynä ja paikan päällä juotuna.

No millilitroja en ole paljoa punninnut(???), vaan mitannut kun olen valuttanut kahvin shottilaseihin joissa näkyy millilitrat. En ole siis valmista tuotetta punninnut, vaan seurannut millilitroja. Tuon taulukonkin mukaan millilitrat osuivat ihan kohdilleen. Eli tuo n. 30g valmista juomaa on ollut varmaan hyvin lähellä.

Samalla kaavalla (millilitroja seuranneena) espressot ovat olleet varsin hyviä, jos ei lasketa ensimmäisten päivien harjoittelua.

Se oli mulla väärää tietoa, kun luulin että 1 ml = n. 1g ja sen takia tuon kyssärin heitinkin. Mutta silti vaikka tuo olikin väärää tietoa, on kahvit osuneet varmasti hyvin lähelle oikeaa millilitroja seuranneena.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 15, 2013, 21:18:53 ip
Voi olla että en nyt ymmärrä jotain, mutta eikös espresson perusohjeena käytetä sitä, että 7 grammasta kahvia pitäisi tulla n. 30ml nestettä ja 14 grammasta 60ml vai olenko ymmärtänyt nyt jotain pahasti väärin? Ilmeisesti lopputuotteen grammat eivät ole sama asia kuin millilitrat? Tämä on vähän epäselvää meikäläiselle.

Tuota metallista makua ei ole tullut lainkaan lukuisissa muissa espressoissa, eikä sitä tullut myöskään edellisillä pavuilla. Maistajia oli myös kaksi ja molempien mielestä se oli täyttä kuraa, maku oli happaman metallinen. Vaikea kuvailla....

Olet ymmärtänyt aivan oikein mutta lähteesi on valitettavasti ollut väärä. Ehkä suurin yksittäinen askel kahvikulttuurin kehityksessä tapahtuisi, jos tuo tyhmä nyrkkisääntö seitsemästä grammasta unohdettaisiin kokonaan ja sen sijaan käytettäisiin kulloiselle kahville sopivia annostuksia ja lopetettaisiin millilitrojen tuijottaminen.

Grammat eivät ole sama asia kuin millilitrat. Toiset kahvit ovat hyvin kuohuvaisia ja näin ollen kevyempiä verrattuna toisiin kahveihin. Tuo happaman metallinen vastaa aika hyvin sitä mitä hain takaa lungo-kuvailullani. Maistamatta tuota kaffan kahvia, uskon sen kuitenkin eroavan Lucaffeista ja muista mainitsemistasi kahveista kuin yö ja päivä ollen tod. näk. hapokkaampi. Italialaisien kahvien hyvä puoli on, että niitä on hyvin vaikea saada menemään täysin pilalle. Kyynisemmät voisivat myös todeta, että juuri tämän ominaisuuden takia niistä on myös mahdotonta saada mitään kiinnostavaa irti. Modernimmat kahvit, kuten kaffan blendi, taas ovat kranttuja valmistamisen suhteen ja päätyvät joko happamiksi tai karvaiksi ellei valmistamisessa osuta juuri oikeaan väliin.

Kuten Jussi tuossa jo neuvoikin, niin kiristä ensin uuttoa niin että saat n. 30 gramman shotin ja sitten palataan asiaan :) Myös linkattu makuympyrä ja uuttosuhde-säie kannattaa lukea ajatuksella läpi, ellet vielä sitä ole tehnyt. Lisäksi täällä on "shotin säätämisen perusteet"-säie, joka kannattaa lukea ajatuksella läpi muutamaankin kertaan.

Mutta silti vaikka tuo olikin väärää tietoa, on kahvit osuneet varmasti hyvin lähelle oikeaa millilitroja seuranneena.

Vaikka millilitrat epäilemättä ovat olleet täsmälleen sitä mitä sanoit, ei niistä kuitenkaan voi päätellä vielä painoa grammoissa. Lisäksi pitää muistaa, että grammoja ja millilitrojakin tärkeämpää on uuton laatu: on monta tietä saavuttaa jokin ennaltamäärätty luku.

EDIT: JiiTeetä ja Tomaa tässä hännystellään.. 
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: pthim - Huhtikuu 15, 2013, 21:21:09 ip
Viittaat tuossa siihen "perinteiseen" italialaiseen määritelmään. Siinäkään tuo 30ml ei ole nestettä vaan kohtuullisen iso osa siitä on cremaa (ja tätä hyvinkin vaihteleva määrä pavusta ja niiden iästä riippuen). Lisäksi neste kupissa ei ole vettä (1g=1ml suurinpiirtein +4 asteisella vedellä).

Siksipä nykyisin suositaan grammojen käyttöä, koska se on tarkempaa. Noin 50% suhteella saat aika lailla tuota italialaista käytäntöä vastaavan juoman vahvuudeltaan (tai tässä olisi parempi käyttää sanaa "paksuudeltaan" - kyse ei ole niinkään maun voimakkuudesta vaan enemmänkin nesteen fyysisestä tuntumasta). Tuohon 50% pääset siis esim. 16g jauhetta, josta teet kokonaisuudessaan 32g juomaa. Kaffalla tuo suohde on noin 63%, mikä tunnetaan nimeltä ristretto.

Huomaa, että se miten aistit kahvin maun voi muuttua hyvinkin radikaalisti tuon suhteen myötä. Eli pitkäksi vedetty juoma voi maistua aivan hirvittävältä, kun taas siitä hikisesti tiristetty tilkka voi olla oikein nautittavaa (johtuu yksinkertaisesti siitä miten suusi ja nenäsi käsittelee tiiviimmän juoman). Nyt siis olet valmistanut pitkänä juomaa jonka ohjeessa lukee että tiristä...

Jep kuten tuossa edellisessä viestissä laitoin, on mittailut tapahtunut millilitroina. Tiesin, ettei se ole niin tarkka, mutta en myöskään aavistellut että tuo paino ei mene kovinkaan lähelle samassa suhteessa tilavuuden kanssa.

Anyway, uskoisin lopputuotteen olleen silti aika lähellä optimaalista, vaikka millilitroja seuranneena ei niin tarkkaa olekaan. Tehtiin kuitenkin useampi erilainen versio, eli 50ml (tuplashotti) aina 70ml asti.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: pukinmäestä - Huhtikuu 15, 2013, 21:22:26 ip
... Lieneekö kyseessä harjaantumaton makuaisti vai miksi nämä sekoitukset maistuvat paremmilta? :) Kaikki kun tuntuvat fanittavan 100% arabica-kahveja...

-
Muutama äänekäs yangsteri foorumilla näin kirjoittaa. Me Muut foorumilla olemme avoimia robusta- kahvikokemuksille
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: pthim - Huhtikuu 15, 2013, 21:32:18 ip
Olet ymmärtänyt aivan oikein mutta lähteesi on valitettavasti ollut väärä. Ehkä suurin yksittäinen askel kahvikulttuurin kehityksessä tapahtuisi, jos tuo tyhmä nyrkkisääntö seitsemästä grammasta unohdettaisiin kokonaan ja sen sijaan käytettäisiin kulloiselle kahville sopivia annostuksia ja lopetettaisiin millilitrojen tuijottaminen.

Grammat eivät ole sama asia kuin millilitrat. Toiset kahvit ovat hyvin kuohuvaisia ja näin ollen kevyempiä verrattuna toisiin kahveihin. Tuo happaman metallinen vastaa aika hyvin sitä mitä hain takaa lungo-kuvailullani. Maistamatta tuota kaffan kahvia, uskon sen kuitenkin eroavan Lucaffeista ja muista mainitsemistasi kahveista kuin yö ja päivä ollen tod. näk. hapokkaampi. Italialaisien kahvien hyvä puoli on, että niitä on hyvin vaikea saada menemään täysin pilalle. Kyynisemmät voisivat myös todeta, että juuri tämän ominaisuuden takia niistä on myös mahdotonta saada mitään kiinnostavaa irti. Modernimmat kahvit, kuten kaffan blendi, taas ovat kranttuja valmistamisen suhteen ja päätyvät joko happamiksi tai karvaiksi ellei valmistamisessa osuta juuri oikeaan väliin.

Kuten Jussi tuossa jo neuvoikin, niin kiristä ensin uuttoa niin että saat n. 30 gramman shotin ja sitten palataan asiaan :) Myös linkattu makuympyrä ja uuttosuhde-säie kannattaa lukea ajatuksella läpi, ellet vielä sitä ole tehnyt. Lisäksi täällä on "shotin säätämisen perusteet"-säie, joka kannattaa lukea ajatuksella läpi muutamaankin kertaan.

Oi oi... uutta vastausta tulee kun edelliseen vastaaminen on vielä kesken :)

Kiitos vinkeistä, ehkä pitää unohtaa ne millilitrat, vaikka antaa ne sentään JOTAIN suuntaa. Etenkin jos on tutut pavut, niin siitä pystyy aika hyvin arvioimaan ilman punnitsemista, että menikö metsään.

Nyt tehdään kuitenkin niin, että mä valmistan tuosta ton ohjeen mukaisen 29g (tai oikeastaan n. 25g, koska Silviaan ei taida paljon yli 16g mennä) ja palaamme asiaan. Sillä nyt ei liene merkitystä, jos teen 16g/25g kun ohjeistus on 18,5g/29g.

Se meni nyt hiukan ohi, että mistä tuo 63% ristretto tulee?
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 15, 2013, 21:34:57 ip
Se meni nyt hiukan ohi, että mistä tuo 63% ristretto tulee?

Kurkkaa tuo Toman linkki:

Sit vanha kunnon brewing ratios Home Baristan sivuilla, linkki (http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html).
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 15, 2013, 21:40:05 ip
Oi oi... uutta vastausta tulee kun edelliseen vastaaminen on vielä kesken :)

Kiitos vinkeistä, ehkä pitää unohtaa ne millilitrat, vaikka antaa ne sentään JOTAIN suuntaa. Etenkin jos on tutut pavut, niin siitä pystyy aika hyvin arvioimaan ilman punnitsemista, että menikö metsään.

Nyt tehdään kuitenkin niin, että mä valmistan tuosta ton ohjeen mukaisen 29g (tai oikeastaan n. 25g, koska Silviaan ei taida paljon yli 16g mennä) ja palaamme asiaan. Sillä nyt ei liene merkitystä, jos teen 16g/25g kun ohjeistus on 18,5g/29g.

Se meni nyt hiukan ohi, että mistä tuo 63% ristretto tulee?
Vastauskilpailun kuumetessa nokitan JiiTeetä antamalla valmiiksi pureskeltuja vastauksia :)

Kyllä sillä valitettavasti voi olla "merkitystä". 16 grammaa jää väistämättä kevyemmäksi kuin 18,5 grammaa vaikka shottia hieman lyhentäisikin. Tämä voi tietenkin olla hyväkin asia, että siitä sitten yrittämään vaan.

63% tulee seuraavasta matemaattisesta manooverista, jonka pelaajat on draftattu esittämästäsi reseptistä:

18,5/29*100=63(%)

Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: pthim - Huhtikuu 15, 2013, 21:45:10 ip
Vastauskilpailun kuumetessa nokitan JiiTeetä antamalla valmiiksi pureskeltuja vastauksia :)

Kyllä sillä valitettavasti voi olla "merkitystä". 16 grammaa jää väistämättä kevyemmäksi kuin 18,5 grammaa vaikka shottia hieman lyhentäisikin. Tämä voi tietenkin olla hyväkin asia, että siitä sitten yrittämään vaan.

63% tulee seuraavasta matemaattisesta manooverista, jonka pelaajat on draftattu esittämästäsi reseptistä:

18,5/29*100=63(%)


Päädyin tähän matemaattiseen ihmeeseen itsekin juuri. En silti ymmärrä, että miksi se poikkeaa tai jää kevyemmäksi, jos pidän suhteen samassa, eli lopullinen määrä olisi sen n. 25 grammaa?

Eikös se mene ihan samalla tavalla, jos tekisin tuon sinkkuna
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 15, 2013, 22:00:07 ip
Päädyin tähän matemaattiseen ihmeeseen itsekin juuri. En silti ymmärrä, että miksi se poikkeaa tai jää kevyemmäksi, jos pidän suhteen samassa, eli lopullinen määrä olisi sen n. 25 grammaa?

Eikös se mene ihan samalla tavalla, jos tekisin tuon sinkkuna

Uuttosuhteet tai mitkään numerot eivät ole täydellinen keino vangita kaikkea mitä espressouutossa tapahtuu. Jos kyse olisi suodatinkahvista, niin reseptien skaalaus olisi no problemo mutta espresson kanssa asiat monimutkaistuvat. Siksipä konvergoituvan evidenssin pohjalta uskon, että annostus vaikuttaa juomaan aina tavalla, johon ei pysty juoman pituutta/painoa säätelemällä vaikuttamaan. Jos ei olisi näin, niin joisin onnellisena 25 gramman annostuksella tehtyjä tasaisesti uuttuneita espressoja tuopista.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 15, 2013, 22:17:05 ip
Jos ei olisi näin, niin joisin onnellisena 25 gramman annostuksella tehtyjä tasaisesti uuttuneita espressoja tuopista.
Daysaver :D
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 15, 2013, 22:28:23 ip
(http://us.cdn2.123rf.com/168nwm/zirka/zirka1107/zirka110700110/10012556-black-and-white-men-in-full-length-musketeers.jpg)
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Markus - Huhtikuu 15, 2013, 22:31:20 ip
Niin että Joonalle tällainen pihalle?

http://www.guinnessworldrecords.com/records-3000/largest-espresso-machine/
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 16, 2013, 08:05:45 ap
Jos tälläinen nöösi kantaisi kanssa kortensa kekoon.

Mä suosittelisin ensisijaisesti että koitat käydä maistamassa jossain kunnon kahvilassa jotain tuollaista hapokkaampaa espressoa/ristrettoa ensin. Esim. helsingissä cafetoria, kaffaroastery, J&N, kaffecentralen ja la torrefazione ovat toimittaneet hyvää juomista. KC ja J&N parasta tähän mennessä. Näin sinulle muodostuisi parempi käsitys siitä miltä se voi oikeasti maistua ja mitä tulisi tavoitella. Alussa siinä uutossa voi mennä niin moni asia pieleen että helposti tulee kuviteltua onnistuneensa vaikka ei olisi vielä lähelläkään. Kaikella kunnioituksella, musta tuntuu että sulla on vielä aika pitkä matka edessä ja monta ahaa-elämystä edessä. Tietty nöyryys alussa on ihan paikallaan. Kuten muut ovat jo sanoneet: uuta se 18,5/29g ensin ja kerro miltä se maistui. Kolikkotestillä voi kokeilla paljon kahvaan menee puruja jos tuo 18,5g on liikaa.

Yksi asia mitä täällä ei hirveästi mielestäni painoteta on riittävän aikainen katkaisu uutossa. Monasti annetaan ohjeita että xx/xx g ja 27s, mutta tosiasiassa viimeiset sekunnit voivat olla yliuuttuneita ja turhaan pilata muuten kelvollista juomaa. Niinpä uutto kannattaa opetalla katkaisemaan värin perusteella, koska se indikoi hyvin missä vaiheessa uutto on menossa. Kovin aikainen vaalentuminen uutossa mahdollisesti idikoi myös ongelman olemassa olosta.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 16, 2013, 09:27:34 ap
Ja tällainen markettikeitin mies uskaltaa myös kommentoida.

Lainaus käyttäjältä: koomikko
- koitat käydä maistamassa jossain kunnon kahvilassa jotain tuollaista hapokkaampaa espressoa/ristrettoa - - Alussa siinä uutossa voi mennä niin moni asia pieleen että helposti tulee kuviteltua onnistuneensa vaikka ei olisi vielä lähelläkään.

Tämä on hyvä vinkki kaikille aloittelijoille. Toki osa on tuon vaiheen jälkeen koettamassa kotiin samaa makumaailmaa ja tullut siksi vehkeet hommanneeksi....

Mutta kuitenkin, valmiistaakseen hyvää espressoa tulee tietää mitä tavoittelee. Mutta tämä näin yleisenä huomiona, ketjun aloittajan tietotasosta en väitä mitään.

Lainaus
Yksi asia mitä täällä ei hirveästi mielestäni painoteta on riittävän aikainen katkaisu uutossa. - - uutto kannattaa opetalla katkaisemaan värin perusteella, koska se indikoi hyvin missä vaiheessa uutto on menossa. Kovin aikainen vaalentuminen uutossa indikoi myös ongelman olemassa olosta.

Aamen! Aivan samaa mieltä. Jos uutto alkaa vaaleta ennen kuin juoma on valmis, miksi pilata muuten hyvää juomaa - katkaise uutto. Sitten vaan sorvaamaan säätöjä kohdilleen, että saa uuttoajan täyteen. Viimeksi eilen katkaisin uuton jo 20 sekunnissa ja sain pelastettua juoman jonkinlaiseen kuntoon. Halvalla keittimellä näitä juttuja joutuu seuraamaan jatkuvasti. Kun uutto on sitten kohdallaan on maku ihan toista, vaikka markettikeitin aina loiventaa jotakin sieltä makumaailmasta pois.

Joka tapauksessa juon keskitasoista kahvilaa parempaa espressoa jatkuvasti, mutta noiden kunnon tasosta jään omillani aina kauas.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 16, 2013, 09:33:50 ap
Onkos tämä 7.1 Espresso vielä se Kebado Dara -pavuista tehty? Muistaakseni oli aika hapokas ja shotti piti saada hyvin kohdilleen ettei mennyt liian hapokkaaksi. Aloittelijalle (?) voi olla kyllä haastava saada toimimaan, etenkin jos on tottunut juomaan noita italo-tyyppisiä espressoja. Maultaan kaksi täysin eri maailmaa, vaikka ovatkin espressoja molemmat.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 16, 2013, 10:08:19 ap
Kuvaus vastaa kyl tätä Chiri Co-op ja San Francisco blendiä.
tiedä toimiiko tää linkki kauan, tai ollenkaan. Mut tästä (http://kaffaroastery.fi/categories/special-roast) ja nuolilla.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 16, 2013, 10:18:54 ap
Jopa on tullut vastauksia ja hyviä neuvoja roppakaupalla.
En anna lisää ohjeita, varmaan olet yrittänyt kaikki kokeiltavissa olevat temput.
Luulenpa vaan, että joukkoomme on liittynyt samanlainen kahvinjuoja, kuin minä olen. Minulle nämä tämän päiväiset supertrendikkäät marjaisat ihmekahvit eivät maistu, vaikka ne olisi tehty kuinka hyvin.
Makuja nyt vaan on erilaisia. Ja maistajia. Tuossa taannoin tilasin Hasbeanilta "parasta espressoa ikinä?"
Itse en kuvaillut sen makua metalliseksi, vaan kalan mauksi. Voi olla, että puhumme samasta, tai ainakin saman suuntaisesta mausta.
Nyt, kun mainitsit tuolla alussa tuon Rotondan, niin voin kertoa, että minulla on sitä aina kaapissa. Se on melko, tai siis aivan särmätöntä maultaan. Hyvin usein sekoitan tuollaiset supertrendikkäät siten, että laitan sekaan puolet Rotondaa ja hävitän näin tuon muodikkuuden kahvista pois.

Käypäs tosiaan maistelemassa essoja noissa mainituissa huippukahviloissa. Luulen, että et tykkää heidänkään tuotoksistaan.... Minä en ainakaan. Ja sehän onkin sitten justiin se "makuasia".

Onnea yrityksiin.

Olli
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 16, 2013, 10:27:27 ap
Kuvaus vastaa kyl tätä Chiri Co-op ja San Francisco blendiä.
tiedä toimiiko tää linkki kauan, tai ollenkaan. Mut tästä (http://kaffaroastery.fi/categories/special-roast) ja nuolilla.

Äh joo, sekoilin kun katselin sattumalta Verkkokauppa.comin valikoimaa ja siellä myydään vieläkin 7.1 -espressoa.
Itse olen tätä "Special Roast Espressoa" -maistanut myös pussillisen ja hyvää oli. Eikä mielestäni tarvinnut ihan millilleen säätää toimiakseen.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 16, 2013, 10:36:37 ap
Käypäs tosiaan maistelemassa essoja noissa mainituissa huippukahviloissa. Luulen, että et tykkää heidänkään tuotoksistaan.... Minä en ainakaan. Ja sehän onkin sitten justiin se "makuasia".

Unohdin vielä mainita Good Life Coffeen. Mutta varsinainen asia oli se, että monessa noista paikoista voi valita parista eri pavusta. Monesti näissä paremmissa paikoissa on paria eri papua myllyissä. Toinen on monesti tummempipaahtoinen ja robustapitoisempi maitopohjaisiin juomiin. Sitä kannattaa vaikka verrata suoraan tuollaiseen hapokkaampaan papuun. Ja kysellä kannattaa, monesti kertovat mielellään millä reseptillä esso on tehty.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 16, 2013, 10:55:36 ap
Laitetaanpa tähän  vielä pikku stoori 'ei niin hyvästä kahvila espressosta'.

Kävin Tapiolan stokkalla hakemassa tuoreita kaffan papuja ja huomasin että aschanin kahvilassa oli Nuova Simonellin 3-kahvainen keitin. Ajattelin että pakko kai se on lähikuppila kokeilla vaikka minulla omat epäilykseni olikin. Katselin listaa tovin. Siellä oli essoa, ristrettoa, americanoa, lattea ja capua, joten tuntui että siellä ehkä sittenkin tiedetään mitä tehdään. Kysyin mitä papua heillä oli myllyssä. "En mä tiedä, se tulee meidän omalta paahtimolta." Sitten kysyin no miltä se espresso maistuu. "Aika hapokasta." En enää kehdannut luikkia pois vaan päätin silti testaa yhden ristreton.

Tyttö kävi toimeen ja puuhasi aikansa. Valutti toisen puoliskon pois ja toisen kuppiini. Sain noin 40ml kokoisen juoman eteeni. Maku oli tumma, kitkerä ja suutuntuma hyvin laiha. Eipähän tarvinnut ottaa toista hörppyä. Muita asiakkaita ei ollut, joten annoin kohteliaasti palautetta. Tyttö kertoi että he eivät ole saaneet minkäänlaista koulutusta laitteen käyttöön tai espresson valmistukseen. Itse on pitänyt opetella. Olin aika pöyristynyt. Kahvilassa myydään kovalla hinnalla juomia joita ei oikeasti osata valmistaa. Pitäisi varmaan kehittää Suomeen joku sertifointi järjestelmä, jotta saavat käyttää juomissaan noita alkuperäisiä nimiä.

Lopulta suosittelin tälle 'baristan alulle' että käy keskustassa maistelemassa noissa yllämainituissa paikoissa vähän kahvia jotta tietää mihin pitäisi pyrkiä.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: OskuK - Huhtikuu 16, 2013, 15:41:02 ip
Aschanin kahvilan tyttö voisi vaatia firmalta kurssien järjestämistä henkilöstölleen.
Kuten usein on mainittu, on oman kahvin paraneminen toisaalta ikäväa: siinä kahviloiden kahvi huononee kovaa vauhtia. Jos oma kahvihammas suuntautuu italialaistyypiseen kahviin, sitä voinee pitää hyvänä juttuna, onhan nämä kahvit helpommin saatavissa ja usein halvempaa kuin täysarabicat.
Tämä termi "metallinen maku" säikäytti minut; itselläni se tarkoitti sitä, että on tullut syötyä pinjansiemeniä. Enkä muuten syö enää.
Otsikko: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jekhki - Marraskuu 11, 2014, 17:33:34 ip
Tuo tännekin ketjuun laitettu taulukko on kyllä vain yksi näkemys aiheesta. Se ei ole yhtään sen oikeampi näkemys kuin vanhan koulukunnan italialainenkaan näkemys.

Omien tutkimusten mukaan vanha Italonäkemys, että noin 14-16g papua ja 45-55g valmista espressoa on normi espresso on vallan hyvä näkemys silloin kun on kyseessä perinteinen espressopaahto ja mieluusti vielä robustaa seassa  +30%.

Tuo tännekin laitetun taulukon uuttosuhde, että 16g papua ja siitä uutetaan 32g  taas sopii omien tutkailujen mukaan useimmin vähän vaaleimmille paahdoille ja 100 arabica sekoituksille.

Jos taas haluaa tehdä sellaisen testin, että montako grammaa ammatti barista tiputtaa tuplaan, niin sanoisin, että 99% ammattibaristoista tiputtaa tuplaan kyllä sen 45-55g kahvia. Se taas olisi tuon taulukon mukaan jo pitkä. Kumpi sitten on väärässä tuhannet ammatti kahvintiputtajat vai tuo taulukon tekijä. Mielestäni taulukon tekijä on väärässä. Se taas ei tarkoita sitä, etteikö 16 g pavuista 32g valmista olisi hyvän makuinen. On se monesti vallan hyvä jostain 100% arabicasta.

Minulla ei ole hajuakaan olenko maailmalla tilannut tupla espressoja 1000 vai 3000 kappaletta. Yksikään niistä ei ole ollut 32 grammainen.

Ja en siis todellakaan väitä, etteikö myös tuolla taulukon uuttosuhteella saa hyvää kahvia. Saa sillä, mutta mielestäni se ei ole mikään maailmalla tunnettu tupla vaan se on enempikin maailmalla tunnettu ristretto.

Edit. Lisätään nyt vielä sekin, että noista hieman vaaleammista arabica paahdoista olen sen lisäksi, että olen tiukentanut uuttosuhdetta, niin olen joittenkin lajitelmien kohdalla todennut, että vanhan koulukunnan 25-30 sekuntin uuttoaika on on liian nopea. Paremman makuista kahvia on saanut kun on tipittanut sen 45-50 sekunttia.

Kokeilemalla se paras aina löytyy. Ei kannata liikaa tuijotella taulukoita.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 11, 2014, 22:07:20 ip
Jos viittaat tuohon uuttosuhdetaulukkoon ja mikäli lukaiset sen taustat, niin huomannet että ei sen tarkoituksena ole kertoa mikä on hyvää ja oikein, vaan että millä nimillä asioista puhutaan. Eli nettikäyttöön luotu sopimus siitä, mitä esim. "normaali" espresso tarkoittaa tuolla harrastajien välisessä keskustelussa tai että voidaan etäisyyksien yli uuttaa kahvia suurinpiirtein samalla tavalla. Mutta aloittelijalle se antaa toki hyvän lähtökohdan mistä aloittaa - jos koskaan ei ole espressoa itse valmistanut, niin esim. tuosta 16g/32g kohdasta on hyvä aloittaa ja säätää oman maun mukaan siitä. Kertoo sitten löytämänsä suhteen toisille koetettavaksi.

Toisaalta hieman kyseenalaistaisin kuitenkin havaintosi noista tuhansista baristoista - varsinkaan jos sinulla ei ole ollut vaakaa mukana (vai onko?) kun heidän tuotoksiaan olet puntaroinut...  ::)

Mutta jos pidät enemmän robustalungoista, niin olet siinä ihan oikessa. Itse en pidä (robustasta ylensäkään) ja olen kanssa ihan oikeassa.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 11, 2014, 22:14:47 ip
Mä suosittelisin hyppäämään johonkin refraktometri workshoppiin mukaan. Toki nytkin katsottaisiin taulukoihin, mut näkisi ainakin oman uuton.
Itse olin hieman filtterissä vuoden mittaan ajautunut aliuuton puolelle, ja teki hyvää käydä mittaamassa (eräässä kahvilassa), nyt tulee kotona "parempia" kupposia.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jekhki - Marraskuu 11, 2014, 22:54:27 ip
En lukenut koko juttua. Katsoin vain sen taulukon koska siihen viitattiin.

Eikä ole puntariakaan mukana, mutta kotona kyllä säädän uuden pavun kohdalleen puntarin kanssa ja minulla on kyllä vallan hyvä käsitys siitä, että miltä 30 g kahvia näyttää kupissa ja miltä näyttää 50g kahvia.

Ei kannata kenenkään suuttua eikä tehdä hyökkäyksiä. Ihan vaan annoin toisenkin näkökulman keskusteluun. Ei ollut ketään tarkoitus loukata.

Laitoin kuitenkin povariin jo puntarinkin. Minulla on sellainen vähän luottokorttia isompi pikku vaaka. Huomenna varmaan Helsingissä kun töissä taas pyörin ja vetäsen sen 2-4 tuplaa päivän mittaan, niin otampa huvikseni painon. Tiedän kyllä jo ilman puntariakin muutamien tuhansien shottien kokemuksella, että jokainen tupla tulee huomennakin olemaan enempi kun se 32g.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 11, 2014, 23:02:12 ip
No hyvä näin.
Kysy toki millä määrällä papua shotin vetävät.
Niin ja kerro toki tännekin kahvilat ja tulokset :)
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jekhki - Marraskuu 11, 2014, 23:09:49 ip
Tuskin ne niitten papujen tarkkaa painoa edes moni barista tietää. Kunhan vetävät tuplasihdin täyteen.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jekhki - Marraskuu 12, 2014, 08:47:44 ap
Sen verran vielä palaan ylipäätään noihin taulukoihin ja käppyröihin. Aina kun joku piirtää käyrän tai tekee taulukon jonkin väitteen tueksi, niin jostain ihmeen syystä se väittämä muuttuu aina factaksi ja tieteeksi sen jälkeen.

Olipa taulukko laadittu uuttosuhteesta ta piirretty käppyrä paahtoasteen ja kitkeryyden korrelaatiosta, niin sen jälkeen kun sen joku vain on tehnyt joko käyrästön tai taulukon, niin sitten siihen voi sen jälkeen viitata tieteellisenä totena.

Eikä koske pelkästään tätä foorumia. Toimii ihan koko internetissä. :)
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Marraskuu 12, 2014, 11:32:04 ap
kun sen joku vain on tehnyt joko käyrästön tai taulukon, niin sitten siihen voi sen jälkeen viitata tieteellisenä totena.

Eikä koske pelkästään tätä foorumia. Toimii ihan koko internetissä.

Et hauku internettiä! Ihan epätieteellinen väite, että internetin keskustelu ei olisi tieteellistä. Todista tieteellisesti väitteesi tässä internetkeskustelussa tai en usko sinua! Ja jos todistat, niin todistat itseäsi vastaan.  >:(
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jekhki - Marraskuu 12, 2014, 15:19:48 ip
Aion piirtää tuosta käppyrän. Sen jälkeen se on totta. :)
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: jekhki - Marraskuu 19, 2014, 18:44:58 ip

No hyvä näin.
Kysy toki millä määrällä papua shotin vetävät.
Niin ja kerro toki tännekin kahvilat ja tulokset :)

Vähän huonosti olen muistanut mittailla. Viime viikolla kuitenkin pari tuplaa. Toinen 52g ja toinen 55g. Tänään mittasin yksi shottisen ja se oli 32g.
Otsikko: Vs: Kaffa Roastery Special Roast Espresso - metallinen maku???
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 19, 2014, 20:11:39 ip
Eikun käppyrää kehään.
Tai mistä minkäkin määrän listaa, vois olla ihan mielenkiintoinen.
Toki se käytetty korin koko kiinnostaa kanssa.