Mitenkähän tämä hinta nyt nousee näissä automaattikeittimissä aina avainkysymykseksi?
Jos tarpeet on automaattikeittimelle ja siihen on rahat budjetoitu, niin eiköhän asia ole selvä? Puheet hinnan vaikutuksen määrästä kahvin paremmuuteen ovat ihan samat manuaalivehkeillä. Jos katsotaan Silvialla ja myllyllä saatavan hyvää kahvia hintaluokassa 550,- ja ostetaan seuraavaksi koneeksi tuplaboilerinen 3500,- , niin paraniko se kahvi 2950,- edestä? Kauanko sitä kuoletetaan? Ennen laskimen kaivamista esiin kannattanee kuitenkin kysyä, oliko näillä asioilla sen laitteen ostajalle suurtakaan painoarvoa? Harrastusta vietiin eteenpäin, siihen säästettiin rahat (ehkä jopa revittiin selkänahasta), uusi keitin täyttää toiveet ja kaikki ovat tyytyväisiä.
Noniin, asiapuolelle. Sekä Jura (oliko se nyt F50) ja Krupsin 7220 (korjaa Cartman, jos muistini pettää noissa mallinumeroissa ;-) löytyy täältä. Olen tyytyväinen, lukuunottamatta itsetuhomekanismin toimimista kiusallisen tarkasti molemmissa laitteissa. Krupsin eduksi voisi mainita huomattavan ystävällisen asiakaspalvelun ja toimivan vaihtoprosessin. Juran tappioksi taas Monilaite Thomekon (sekä valmistajan) luokattoman huonon ja arveluttavan toiminnan (tämä on luonnollisesti oma mielipiteeni, eikä sitä pidä ottaa yksiselitteisenä totuutena).
Harmillisesti tosiaan Kahvilasista ei huomattu ajoissa poimia tekstejä talteen, joten kirjoitellaan uudestaan:
Jura on hiljaisempi, siinä ei pavut holvaudu (jää ikäänkuin holvikatoksi myllyn päälle, joita pitää käsin sorkkia eteenpäin), isompi, käyttäjäystävällisempi, se ei tärise (kuppi pysyy paikallaan), kupinlämmitin on molemmissa ihan turha, vesisäiliö on Jurassa sivussa ja Krupsissa takana - molempia pitää nostaa vähän ylöspäin irti saamisesta. Siivoustoimet noudattavat samaa kaavaa aika pitkälle, ei suuria eroja. Vaahdotusominaisuuksista en sano mitään, kun en käytä. Papuja on Jura syönyt kiitettävästi erilaisia (täysin päinvastainen kokemus kuin Cartmanilla), mutta sitten löysin Petersin pavut ja olen käyttänyt vain niitä. Krups on saanut osakseen vain Petersiä. Jura keittää perussumpit myös puruista, joten esim. anoppia varten ei tarvitse kaivaa suodatinkeitintä kaapista. Molemmissa on käytännössä mahdotonta vaihtaa papulaatua ilman sotkua. Myllystä pitäisi poimia kaikki pavut pois jollain konstilla ja sehän ei vain kätevästi toimi. Itsenäisen myllyn voi ymmärtääkseni kipata ylösalaisin, mutta näitä keittimiä ei fiksumpi kallistele.
Ostaisin itse jatkossa Juran ennen Krupsia, mutta toisaalta en löydä Krupsistakaan mitään vakavia vikoja, joskin käytettävyydessä se jää selkeästi jälkeen Jurasta. Hintakysymys varmaankin ratkaisee, eli paljonko on budjetoinut. Oma Jura maksoi n. 800? ulkomailta, Krups käytettynä 230? Suomesta. On siinä vissi ero, tottahan se on.
PS. Olikos jollakin jotain ajatuksia kaivella ne vanhat tekstit Kahvilasista esiin vielä näin jälkikäteen? Tavan takaa tunnutaan niihin viittaavan.