Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Sanchoman - Heinäkuu 20, 2011, 22:47:05 ip

Otsikko: Ristretto kahvattomalla keittimellä
Kirjoitti: Sanchoman - Heinäkuu 20, 2011, 22:47:05 ip
Osaako joku kertoa löytyykö sellaista kahvatonta keitintä jolla onnistuu ristretto; eli kone jossa on todella laajat säätömahdollisuudet.
Otsikko: Vs: Ristretto kahvattomalla keittimellä
Kirjoitti: Tinuri - Heinäkuu 21, 2011, 09:26:59 ap
Osaako joku kertoa löytyykö sellaista kahvatonta keitintä jolla onnistuu ristretto; eli kone jossa on todella laajat säätömahdollisuudet.

Mikäs kahva pitää puuttua?

Kyllähän jokaisella asiallisella espressokeittimellä täytyy ristretto onnistua. Muutenhan on jossakin vikaa... Luultavimmin myllyssä, joka ei jauha riittävän hienoksi, jotta uutto on sopivan pituinen ja juoman määrä jää ristrettoon. (uuttosuhde noin 100%)
Kyllä meillä onnistuu sekä vipukeittimellä, että Alexilla ja näin on ollut myös Siilvialla laita.
Tämä säätöhän tehdään lähinnä myllyllä.

Olli
Otsikko: Vs: Ristretto kahvattomalla keittimellä
Kirjoitti: Sanchoman - Heinäkuu 21, 2011, 11:18:54 ap
Vivuton kuulostaa muotibrändiltä.  :)
Lueskelin vain aikaisemmin tuota coffeeGeek:n espressokoneen osto-opasta jossa vipukeittimellä tehty ristretto kuulosti aikamoiselta säätämiseltä.
Oletin että tällaista säätämista ei joka semiautomaatilla pysty tekemään.
Otsikko: Vs: Ristretto kahvattomalla keittimellä
Kirjoitti: Tinuri - Heinäkuu 21, 2011, 15:14:31 ip
Vivuton kuulostaa muotibrändiltä.  :)
Lueskelin vain aikaisemmin tuota coffeeGeek:n espressokoneen osto-opasta jossa vipukeittimellä tehty ristretto kuulosti aikamoiselta säätämiseltä.
Oletin että tällaista säätämista ei joka semiautomaatilla pysty tekemään.

No eipä pysty, tai voidaan sanoa, että ei tarvitse.

Itselläni aikoinaan Silvia vaihtui Alex Duettoon juurikin sen johdosta, että sain aika-ajoin Piccolon vipstaakimasiinalla niin hyvän kahvin, että en ollut uskoa.
Kotona laatu oli tasainen, mutta todella hyvää kuppia en saanut oikein millään. Suo siellä, vetelä täällä. Toisaalla mutainen tasaisuus ja toisaalla laaja vaihtelu.

Yhäkin taistelen Piccolo Pro:n kanssa työmaalla ja nyt alkaa jo olla tiettyä toistettavuutta sikäli, kun puhutaan kahvista kahdelle... Suurempi määrä on sitten taas eri juttu.

Ja sekin on totta, että kyllä vipukoneessa on parametrejä paaljon enemmän, kuin semiautomaatissa.... Onneksi, siis semiautomaatin puoleen.

Kyllä vipuvehje kiva lelu on, mutta sitten ei saa pyytää naapureita kahville. Esim. 8 kupin valmistaminen on Alexilla pikkujuttu, mutta ei käsittääkseni Pavonilla onnistu, kuin ajan kanssa...

Olli
Otsikko: Vs: Ristretto kahvattomalla keittimellä
Kirjoitti: Sanchoman - Heinäkuu 22, 2011, 13:33:24 ip
Olisi hienoa kun olisi olemassa (onkohan?) semiautomaatti jonne voisi syöttää uuttopaineen uuttojan funktiona...
Siis sama kuin vipukeittimen käsipellillä tehtävä säätö.
CoffeeGeekin mukaan juuri tämä vipupeli on nykybaristojen kovin polemiikin aihe; luulisi että tulis myös semiautomaatteihin.
Otsikko: Vs: Ristretto kahvattomalla keittimellä
Kirjoitti: Tinuri - Heinäkuu 22, 2011, 13:57:43 ip
Olisi hienoa kun olisi olemassa (onkohan?) semiautomaatti jonne voisi syöttää uuttopaineen uuttojan funktiona...
Siis sama kuin vipukeittimen käsipellillä tehtävä säätö.
CoffeeGeekin mukaan juuri tämä vipupeli on nykybaristojen kovin polemiikin aihe; luulisi että tulis myös semiautomaatteihin.

Ekös Slayer ole juuri hakemasi apparaatti? http://www.slayerespresso.com/slayer-specifications/ (http://www.slayerespresso.com/slayer-specifications/)
Tuosta minäkin aikoinaan innostuin yrittämään erilaisia "paineprofiileja" vipusen kanssa...

Pikkasen tuntuvat olevan hinnankiroissa, mutta jos mieleisen saa, niin ei kai $18.000:- ole paha  8)

Olli